torsdag 21 juni 2012

Blöjtårta - Till min (första) brorsdotter

Nu kommer ett långt inlägg här i bloggen för  jag ska visa upp den blöjtårta jag gjorde till min brorsdotter i lördags. Det är första gången jag gjort en sådan och hade inte ens sett någon tills för någon vecka sen när jag råkade hamna på en sida på Internet där det fanns en bild på en tårta. Kul idé tyckte jag och eftersom vi skulle ge bort blöjor i present passade det ju riktigt bra. 


Till tårtan har jag använt följande material:

ca 55 blöjor
ca 56 små gummisnoddar
3 stora gummisnoddar
2 hushållspappersrullar (tomma)
1 Pappskiva ca 30 * 30 cm
Rosa färg
Vit färg
Pensel att måla med
1 runt tårtpapper
ca 4 m brett sidenband
2 m smalt band
dubbelhäftande tejp
Sytråd
1 rulle cellofan 2 * 0,7 m
Dekorationer i form av presenter - Nalle, Napphållare, 2 Snuttetrasor, 2 paket med kläder och Gratulationskort


Så här gjorde jag:

Först rullades blöjorna ganska hårt så att så lite som möjligt av blöjans mönster syntes och en gummisnodd träddes runt var och en.
En stor gummisnodd lades runt hushållpappersrullarna som trätts i varandra och sedan sattes blöjorna på plats. Första lagret bestod av 3 cirklar av rullade blöjor. Jag försökte vända alla blöjor åt samma håll och få "änden" på samma ställe.






En rullad blöja






1:a lagret












Smôla var med och hjälpte till


Andra lagret gjordes på samma sätt som det första men här består lagret av endast två cirklar med blöjor.






2:a lagret







Tredje lagret bestod av endast en cirkel med blöjor.
När alla blöjor var på plats fyllde jag på det understa lagret med lite fler blöjor eftersom det fanns plats för det där.







3:e lagret







Med hjälp av Smôla målades sen en pappskiva rosa som sen skulle få bli bottenskiva till tårtan






Vi passade på att sitta på golvet och måla när lillasyster låg och sov =)







På det breda sidenbandet sattes dubbelhäftande tejp på längst ut i ena änden.
Sedan spändes bandet runt det nedersta lagret av blöjor så att gummisnodden döljdes och bandet klipptes av i lämplig längd och tejpades fast.
Samma procedur gjordes om för de två övre lagren.







Där det skulle fästas rosetter drogs sidenbandet ihop lite grann av en sytråd som knöts runt bandet.
Rostter knöts och sytråden användes sedan för att knyta fast rosetterna vid banden.







När den rosa färgen på pappskivan torkat användes ett tårtpapper som schablon och ett vitt spetsmönster målades på skivan.








Nu var tårtan klar för att dekoreras.
Paketen dekorerades med det smalare bandet liksom en nalle som fick en rosett runt halsen. Snuttetrasorna fick också ett band med rosett.






Jag gjorde två paket av dessa söta kläder. Klänningen hade inbyggd body - väldigt praktiskt!







En Nalle fick pryda toppen av tårtan.






En napphållare av samma slag som den snuttetrasa bebisen hade fått tidigare













Snuttetrasa med Tummenmotiv och grattiskortet jag visade i ett inlägg igår


När alla dekorationer var på plats "packades" tårtan in i cellofan.
På sidorna användes den dubbelhäftande tejpen för att hålla cellofanen på plats och högst upp sattes först en gummisnodd runt cellofanen innan det knöts en rosett av det breda sidenbandet.





Det var väldigt kul att göra tårtan och det som tog mest tid var att få till fina rosetter och få fast dem. Det kan nog hända att jag kommer göra fler tårtor i framtiden om tillfälle ges.


onsdag 20 juni 2012

Kort - Välkommen till världen

Tisdagen förra veckan blev jag faster för första gången och mina flickor fick en liten flickkusin. Vi var och hälsade på på BB under torsdagen men på lördagen var det dags för vår första visit hemma hos min bror och hans nya lilla familj. Självklart hade jag gjort ett kort till den lilla.








Vit cardstock som kortstomme och mönsterpapper återigen från Graphic 45 och serien Little Darlings.








Invändigt har jag dekorerat med en stämpel från Little Darlings som jag embossat med rosa glitter och ett mönsterpapper från Panduro.








Jag skulle verkligen vilja ha en egen stämpel att stämpla bak på mina kort. Får se om jag investerar i  det så småningom.

Jag hade inte bara gjort ett kort till den lilla utan även pysslat ihop en blöjtårta. Den tänker jag visa upp i mitt nästa inlägg här och samtidigt ge en ganska utförlig beskrivning hur jag gick till väga.

tisdag 19 juni 2012

Kort - Tackkort


Förra veckan gjorde jag ett tackkort till en familj som vi var och hälsade på ett par dagar.




Jag använde vit cardstock som kortstomme och som jag dekorerade med ett mönsterpapper, en bred spets, en sicksacksöm, ett stämpelmotiv och några blommor och blad.
Stämpeln har jag köpt begagnad på loppis på Facebook och jag har färglagt motivet med mina Distress Markers





Insidan dekorerade jag också lite, bl.a. med en Tack-stämpel.

fredag 8 juni 2012

Kort - 6 stycken sommarvykort

Igår var det dags för sommarfest på dagis och som föräldrarepresentant i föräldrarådet hade jag fixat presenter till fröknarna och gjort varsitt "vykort" åt dem.
6 fröknar = 6 kort








Allt papper utom kortstommen och  blått och rosa cardstock kommer från två olika designblock från Panduro. Eftersom min spillpappersbitshög från dessa block var ganska stor har jag bara använt mig av den.





Baksidorna färgade jag in med distresser för att de inte bara skulle vara helt vita. Kortbasen är vit även om den ser blåaktig ut på fotot.

torsdag 7 juni 2012

2 gånger på samma dag

Det är knappt jag tror det är sant men kolla här!



Jag skrek rakt ut i fåtöljen där jag satt, när jag surfandes på min telefon fick se att jag vunnit min andra tävling. Det känns helt otroligt kul!

Vunnit för första gången!

Jag är så glad, för första gången har jag vunnit en scraptävling som avgjorts genom omröstning! Det var med mitt bidrag till maj-skissen hos Svensk Scrapbooking som jag lyckades få flest röster. Tack alla som röstat.
Åh så kul!!!

tisdag 5 juni 2012

Altrat - "Godisburk" jul

Vad kan väl passa bättre drygt två veckor innan midsommar än en altrad burk med julmotiv?  =)




Burken jag använt har det tidigare varit chokladpinnar i och jag tycker det är en väldigt bra storlek på burk, drygt 13 cm hög.
Stämpeln har jag färglagt med mina Distress Markers. Den här gången har jag använt en vattenpensel som jag köpt mig. Jag tycker kanske att det blir lite för mycket vatten när man använder den i jämförelse med en vanlig pensel men det är väl kanske en vanesak.





Burken har jag klätt med röd cardstock. På det har jag sedan dekorerat med ett mönsterpapper som jag stansat ut en bård i på båda långsidorna av pappret. På det sitter sen en bred spets, texten God Jul som jag stämplat på ett vitt papper och utstansade blommor och blad.





Blommorna består av två eller tre lager med ett prick av Pearl Maker i mitten.






En bild av locket uppifrån....






och en av botten där jag gjort en liten "Handgjord-skylt"

måndag 4 juni 2012

Kort - Morsdagskort 2012

Till morsdag gjorde jag ett kort till mamma. Jag glömde förstås att fotografera det innan jag gav det till henne då men igår när vi var hos mamma och pappa och åt så passa jag på att fota kortet med kameran i min telefon.



En sak som syns dåligt på bilden är att vimpeln i verkligheten buktar utåt mitt på. Dessutom buktar hela kortet fram och tillbaka eftersom jag har limmat och målat på ett vanligt cardstock.
Jag  har använt ett vanligt vitt ark till kortbas och på det har jag limmat fast ett mönsterpapper i blå toner som bakgrund till himlen och ett grönt mönsterpapper till gräset. Till att sätta fast papprena använde jag decoupagelim.
Sedan målade jag alltihop med vit gesso och efter det har jag stämplat, maskat och målat med distresser och mina Distress Markers.
Det var första gången jag gjort ett kort på detta sätt men det var riktigt kul.